Victor Hugo - Bir İdam Mahkumunun Son Günü pdf indir


 Bir İdam Mahkumunun Son Günü
VİCTOR HUGO - BİR İDAM MAHKUMUNUN SON GÜN 

Bir İdam Mahkûmunun Son Günü, dünya edebiyatının ölümsüzlerinden Victor Hugo'nun (1802-1885) yirmi altı yaşında yazdığı bir gençlik yapıtıdır. Victor Hugo'nun içerik olarak bu romandaki amacı çok yalın, çok açık: İdam cezasının hem trajik, hem de saçma yanını göstermek. Onun büyüklüğünde, onun dehasında bir yazar için böyle bir savı insani ve etik boyutlarıyla sergileyerek kanıtlamak hiç de güç değil. Ama bu romanın büyük önemi başka özelliklerinden kaynaklanıyor. Bu yapıt, birinci tekil kişi ben ile yazılan romanın ilk örneği. Daha önce böyle bir yöntem bilinmiyor. Demek ki bu özelliğiyle bir yol açıcı, bir öncü bu roman. Roman kahramanının da dediği gibi, bir tür zihinsel otopsi olan bu romanda, modern edebiyatın ilk iç monoloğu ile karşılaşıyoruz. Bir İdam Mahkûmunun Son Günü, bir yazınsal yenilik olan Samuel Beckett ve Georges Bataille'ı haber veriyor. Bu da romanın bir başka önemli özelliği. Bataille ve Beckett'i tanıdıktan sonra bu romanı daha iyi kavrıyoruz. İdam Mahkûmunun kendisine ironik bir gözle bir başkası olarak bakışı ise, Victor Hugo'nun Arthur Rimbaud'dan kırk yıl önce 'Ben Bir Başkasıdır' düşüncesini yaşamış olduğunu gösteriyor.
Compartilhar no Google+

+ yorum + 1 yorum

23 Kasım 2019 04:05

Beni derinden etkileyen bir kitaptı. Kısa bir kitap olmasına karşın, tesiri üzerimde uzun sürdü. Okuduğum dönemde uzun düşüncelere sürüklenmiştim. Kimi, neden öldürdüğünü bilmeden okuyorsunuz kahramanın darağacına gittiği günleri anılarını ancak okurken aklınıza o kadar az geliyor ki kimi öldürdü, neden öldürdü sorusu. Kitap bittiğinde adama üzüldüğüm için kendime kızmış, sonra da kendime kızdığım için tekrar kızmıştım. Tam bir duygu seli yani.

Yorum Gönder

ekadin.net

Kadın sağlığına yönelik yararlı bilgiler ve rehberler sunan Ekadın platformunu ziyaret etmek için lütfen ekadın adresini ziyaret edebilirsi...

 
Copyright © 2017. Kitap Özetleri - Her hakkı saklıdır
Tema: Kitap Ücretsiz Tema